Electrocutarea și consecințele sale

Corpul uman este conductor. Poate ați verificat gradul de uzură al unei baterii atingând cu limba cele două borne ale acesteia: se simte o pișcătură, cu atât mai intensă cu cât bateria este în stare mai bună. Dacă se testează o baterie de 9V, pișcătura devine neplăcută, iar la tensiuni mai mari, chiar dureroasă și periculoasă. Această metodă nu trebuie utilizată niciodată pentru tensiuni mai mari de 12V.

Pragul tensiunilor periculoase

Numeroase accidente au dus la concluzia că limita inferioară a tensiunilor periculoase este de 50V în locuri uscate. În locurile umede, (băi, spălătorii, pivnițe), se consideră că tensiunile periculoase încep de la 24V, deoarece prezența apei mărește mult pericolul.

Electrocutarea şi consecinţele sale

Accidentul provocat de contactul cu conductoare aflate sub tensiuni periculoase se numeşte electrocutare. Sistemul nervos, inima, plămânii, sunt foarte sensibile la trecerea curentului electric. Trecând prin corp, curentul electric poate provoca: contracţii musculare; arsuri, mai mult sau mai puţin grave: comă: asfixierea(plămânii numai funcţionează) sau oprirea bătăilor inimii. Electrocutarea poate fi, deci, un pericol mortal. Gravitatea accidentelor prin electrocutare depinde de intensitatea curentului care străbate corpul uman. Un curent cu intensitate mai mare de 100mA (0,1A)  provoacă moartea. Nu se atinge victima unei electrocutări, nici conductoarele, înainte de a se întrerupe curentul electric, căci se riscă electrocutarea.

Electrocutarea se produce în următoarele cazuri:

 • Contactul cu două conductoare sau cu cele două borne ale unei prize
 • Contactul cu un singur fir sau cu o singură bornă a prizei, fiind în contact cu solul
 • Contactul cu un obiect metalic aflat în contact cu un conductor neizolat, persoana fiind în contact cu solul; contactul poate fi mortal dacă solul este umed și persoana desculță

Protecția persoanelor, aparatelor și a instalațiilor

Imprudențe pe care nu trebuie să le comiteți

 • Nu introduceţi diferite obiecte în bornele unei prize
 • Nu atingeţi un aparat electric cu mâinile umede
 • Nu demontaţi un aparat înainte de a-l deconecta şi nici măcar unele aparate deconectate, de exemplu televizorul
 • Nu folosiţi fişe în stare proastă sau conductoare dezizolate
 • Nu atingeţi conductoarele rupte de vânt, căzute la pământ

Când o persoană atinge cu mâna carcasa unui aparat, aflată accidental sub tensiune, se pot întâlni două situaţii:

Carcasa metalică este conectată la priza legată la pământ, care face să treacă în sol o parte a curentului.O priză de pământ de bună calitate trebuie să ofere mai puţină rezistenţă trecerii curentului electric, decât corpul uman. În caz contrar, corpul uman poate fi parcurs de un curent suficient de intens pentru a fi periculos.

În caz contrar, corpul uman poate fi parcurs de un curent suficient de intens pentru a fi periculos.

Aţi văzut deja, că un scurtcircuit poate provoca încălzirea periculoasă a conductoarelor. De asemenea, dacă într-un circuit se conectează în paralel mai multe aparate, intensitatea curentului în circuitul principal poate deveni prea mare, ceea ce poate provoca un incendiu.

O siguranţă fuzibilă, topindu-se, deschide circuitul, dacă intensitatea curentului care o parcurge este superioară unei valori caracteristice, înscrise pe aceasta.

Astfel, în caz de scurtcircuit, sau la conectarea prea multor aparate în circuit, în acelaşi timp, o siguranţă fuzibilă bine aleasă, va deschide circuitul şi va împiedica încălzirea conductoarelor.

Să reținem!

 • Corpul omenesc este conductor. Limita inferioară a tensiunilor periculoase este de 50V în locuri uscate şi de 24V în locuri umede
 • Efectele curentului sunt mai puternice când pielea este umedă şi tensiunile sunt mai ridicate
 • Pentru a limita riscurile electrocutării trebuie să respectăm anumite reguli elementare de siguranţă; în general, accidentale se datorează neglijenţei şi imprudenţei
 • Instalaţia electrică a unei locuinţe trebuie să cuprindă prize cu legătură la pământ şi siguranţe fuzibile bine alese, pentru protejarea persoanelor şi limitarea efectelor scurtcircuitelor

Reclame

Etichete: , ,

2 răspunsuri to “Electrocutarea și consecințele sale”

 1. viorica iovan Says:

  . felicitari pentru preocupari atit de frumoase

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s