Ghid pentru un proiect științific

Trebuie să realizezi un proiect științific. Știi care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi sau ești lipsit de idei.. Oricum, este bine să iei în considerare aspectele prezentate în continuare.

Caută o idee originală. Proiectele originale sunt cele care sunt cu un pas înaintea manualelor, prin explorarea unor soluții noi. Proiectul ar putea fi științific original, sau poți găsi un nou mod de rezolvare a unei probleme, ori o modalitate mai bună de interpretare a datelor.

Stabilește-ți obiective clare: ce încerci să demonstrezi sau să infirmi prin proiectul tău?

Realizează proiectul la nivelul tău de înțelegere. Demonstrează că înțelegi și știi să utlizezi teorii științifice, termeni și metode de lucru. Dacă nu înțelegi anumiți termeni, află semnificația lor sau nu-i folosi în proiect.

Demonstrează-ți afirmațiile, fără rezultate și date care să le susțină, proiectul nu este complet.

Timpul si energia pe care le investești reprezintă factori importanți ai unui proiect de succes. Efortul depus demonstrează motivația ta; dacă nu ești motivat, nu te vei bucura de realizările tale. Știința este pretutindeni în jurul nostru. Alege un subiect care să-ți placă!

Realizează prezentarea proiectului clar și ușor de înțeles, cu mijloace vizuale adecvate. Nu uita, cu cât ai înțeles mai bine, cu atât mai ușor va fi să explici astfel încât toți să înțeleagă.

Etapele proiectului științific

1. Întrebarea esențială – după ce ai ales un subiect, formularea sa este primul pas care trebuie făcut; ea trebuie să fie clară și reprezintă elementul central al unei cercetări calitative sau cantitative.

2. Formularea unei ipoteze – ce rezultate crezi că vei obține în urma experimentului

3. Modul de lucru – planificarea experimentului

În această etapă trebuie să ții cont de următoarele:

– Un experiment poate avea o singură variabilă; de aceea, poți schimba o singură condiție în fiecare experiment.

– Cât durează experimentul? Stabilește modul de lucru astfel încât să te încadrezi în timpul pe care îl ai la dispoziție.

– După ce ai stabilit modul de lucru, descrie-l pas cu pas; astfel, poți dovedi ce ai făcut și poți urma aceeași procedură dacă trebuie să repeți experimentul.

4. Rezultate – reprezintă datele sau informațiile pe care le-ai obținut. Datele trebuie să fie exprimate prin valori numerice.

5. Concluzia – reprezintă ceea ce ai învățat în urma experimentului. Poți formula concluzia ca pe un rezumat al ideilor. În câteva fraze, explică ce  s-a întâmplat în cursul experimentului și dacă ipoteza ta a fost confirmată. Dacă acest lucru nu s-a întâmplat? Este foarte bine și în acest caz, nu trebuie să dovedești că ipoteza formulată este corectă ci să verifici această ipoteză. Arată ce ai crezut că se va întâmpla și ce s-a întâmplat de fapt, încearcă să găsești o explicație pentru aceasta.

Reclame

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s